anticonceptie

Nadenken over anticonceptie na de bevalling is verstandig. Aan het eind van de kraamtijd bespreken we het bloedverlies na de bevalling, weer vruchtbaar worden en gebruik van anticonceptie. Desgewenst kunnen we je tijdens de kraamtijd of nacontrole de anticonceptiepil of een (Mirena/Kyleena)spiraal voorschrijven. Wanneer je het lastig vindt een keuze te maken, kijk dan hier voor een overzicht van mogelijke anticonceptiemethoden.

Wanneer je bij ons verloskundige zorg hebt gehad en na de bevalling kiest voor het laten plaatsen van een (Mirena/Kyleena)spiraal of T-Safe/Flexi-T kun je bij ons in de praktijk een afspraak maken. Een optimaal moment daarvoor is rond 10-12 weken na de bevalling; het bloedverlies is gestopt, maar de baarmoedermond is dan nog soepel zodat het inbrengen meestal heel makkelijk verloopt. De afspraak duurt 20 minuten, maar de daadwerkelijke plaatsing is meestal in een paar minuten klaar. Soms geeft het inbrengen een onaangenaam menstruatiegevoel. Direct na plaatsing bekijken we met de echo of het spiraal zich goed in de baarmoederholte bevindt. Dit controleren we nogmaals na 6 weken. Je huisarts wordt door ons op de hoogte gebracht van het plaatsen van je spiraal.

Klik hier voor meer informatie over het plaatsen van een (Mirena/Kyleena)spiraal en hier voor de kosten.

Tip: Op Spiraalcheck.nl registreer je anoniem, veilig en snel voor een paar euro de verwijderdatum van jouw spiraal. Zo hoef je er zelf niet meer aan te denken. Je wordt vroegtijdig op de hoogte gebracht per sms en e-mail.

Vergoeding anticonceptiepil

De anticonceptiepil wordt niet vergoed vanuit het basispakket van je verzekering. In veel gevallen ben je meer premie kwijt aan een aanvullend pakket dan wat je er uiteindelijk voor terug krijgt. De pil kost ongeveer 30 à 40 euro per jaar (bron: Pilonline.nl), terwijl je voor een aanvullende verzekering al snel 70 euro per jaar kwijt bent. Je alleen voor de pil aanvullend verzekeren is dus niet verstandig. Heb je sowieso een uitgebreid aanvullend pakket nodig, bijvoorbeeld omdat je vaak naar de fysiotherapeut moet en veel medicijnen gebruikt? Dan zit in zo’n pakket vaak ook een vergoeding voor de pil. In dat geval is het natuurlijk mooi meegenomen.

Voor de pil betaal je soms een eigen risico en/of eigen bijdrage. Op de website van de Rijksoverheid staat een duidelijke uitleg van het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage. Kijk ook op Zorgwijzer.nl.

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid