weeën en vruchtwater

Als je bevalling spontaan begint, kan dat op twee manieren, je krijgt weeën of je vliezen breken. In de zwangerschap kun je natuurlijk weleens harde buiken hebben en de in de laatste weken voor je uitgerekende datum voelt dat soms echt onprettig 

Harde buiken en weeën: Harde buiken zijn meestal wat onregelmatig en niet echt pijnlijk, vaak zakt het vanzelf weg wanneer je rust neemt, een warm bad of douche. Het kenmerk van weeën is dat ze regelmatig komen, de duur en kracht toenemen en het ook meer zeer gaat doen. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, sterker wordt en dan weer afzakt. Lees hier meer over weeën. 

Vruchtwater: Soms begint de bevalling met spontaan breken van de vliezen. Het gebeurt vaker dat de vliezen breken wanneer je al weeën hebt en soms moeten de vliezen nog doorgeprikt worden tijdens de ontsluiting. Normaal  noemen we helder, vaak is het iets geel van kleur, wat roze als er een beetje bloed bij zit en er zijn vlokjes te zien (huidsmeer en donshaartjes van de baby). Vruchtwater ruikt wat weeïg of zoet. Wanneer de baby in het vruchtwater heeft gepoept, heeft het een groene kleur (als erwtensoep), maar geen andere geur. We noemen het dan meconiumhoudend vruchtwater. Meconium is de eerste ontlasting van de baby en bestaat uit vetten en donshaartjes, er zitten nog geen bacteriën in. Bij groen vruchtwater moet je direct bellen, je bevalt in het ziekenhuis omdat het kan zijn dat de conditie van de baby niet optimaal is. Wanneer je twijfelt of je gebroken vliezen hebt, bewaar alles wat nat is in een plastic zak en laat ons dit beoordelen.

Wil je meer weten over het verloop van de ontsluiting, persen, de placenta en meer, klik hier.

TIP: Meld je rond 30 weken aan voor het Bevallingsconsult in onze praktijk: een interactieve informatieavond waarbij ook je partner van harte welkom is!

weeën en vruchtwater
Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid