echoscopie

 

In het Verloskundig Centrum Bommelerwaard werken we met gecertificeerde echoscopisten, deze echoscopisten zijn tevens verloskundige. We beschikken over de meest moderne echoapparatuur zodat we je voor het maken van een echo niet hoeven verwijzen. Er worden allerlei soorten echo’s aangeboden: de standaard medische echo’s, de screeningsecho bij 20 weken (SEO) én ook pretecho’s. Spoedecho’s op indicatie doen we natuurlijk ook tussendoor.

Medische echo’s

Vitaliteitecho: De zwangerschap wordt vastgesteld, ook wordt gekeken naar bijzonderheden in en rond de baarmoeder. Bij een vitale zwangerschap is er hartactie en ziet alles er normaal uit. Zo niet, dan wordt de echo mogelijk herhaald of je wordt doorgestuurd naar de gynaecoloog.

Bij prille zwangerschappen kan het nodig zijn een inwendige (vaginale) echo te maken. Op een gewone, uitwendige echo via de buikwand is dan nog niet voldoende in beeld te brengen.

TIP: zorg voor een gevulde blaas, daardoor komt je baarmoeder wat omhoog en is er een beter beeld.

Termijnecho: De belangrijkste medische echo bij iedere zwangere om de termijn vast te stellen en de uitgerekende datum te bepalen. De termijnecho doen we bij voorkeur bij een zwangerschapsduur rond 10 weken, maar kan tussen 10 en 13 weken.

SEO​: Het structureel echoscopisch onderzoek is een vorm van screenen op lichamelijke afwijkingen bij het kindje. Deze echo vindt bij voorkeur plaats tussen 18 en 20 weken. Tijdens het counselingsgesprek over prenatale screening dat plaatsvindt tussen 7 en 10 weken zwangerschap bespreken we of je deze echo wilt laten uitvoeren. Kijk ook op onze website bij prenatale screening. Ga voor meer informatie naar de website onderzoekvanmijnongeborenkind.

Groeiecho: We meten het hoofdje, buikje en bovenbeentje van de baby en op basis daarvan wordt er vervolgens een gewicht berekend. Zo kunnen we zien of de groei van de baby voldoet aan onze verwachtingen. Tevens wordt naar de hoeveelheid vruchtwater en evt. andere bijzonderheden gekeken.

Liggingsecho: Wanneer we niet met zekerheid kunnen vaststellen met de hand of de baby in hoofdligging ligt (normale positie vanaf 35 weken), kunnen we een extra echo maken om dit te beoordelen.

Pretecho

Wanneer je behoefte hebt om uitgebreid naar je kindje te kijken, kun je daarvoor een afspraak maken voor een pretecho. Een geslachtsbepaling is mogelijk vanaf 15 weken. Een 3D/4D echo is mooi tussen 28 en 30 weken, maar kan meestal ook tussen 26 en 32 weken. Het is vooral mooi om in te zoomen op het gezichtje en handjes/voetjes. We hebben voor pretecho's elke week een dagdeel beschikbaar. Kijk hier voor onze mogelijkheden en tarieven. Neem telefonisch contact op met de praktijk of plan je afspraak zelf via onderstaand menu. 

 

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid