prenatale screening

Wanneer je zwanger bent, kom je in aanraking met allerlei vragen rondom de gezondheid van je toekomstige kindje. Natuurlijk hopen jullie op een gezond kindje. Wanneer je wilt weten hoe groot jouw individuele kans is op een kindje met een chromosoomafwijking, kun je kiezen voor de combinatietest. Ook het laten maken van de SEO rond 20 weken hoort bij prenatale screening. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden. Wanneer je het lastig vindt een keuze te maken, je wilt meer inzicht waarom je een bepaalde keuze maakt of je komt er samen met je partner niet uit, kijk dan op deze website.

Combinatietest

Je kunt ervoor kiezen om een combinatietest te laten doen, dit wordt ook wel de Prenatale Screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom genoemd. Deze test bestaat uit de combinatie van:

  • echo waarbij de nekplooi gemeten wordt
  • bloedonderzoek bij de zwangere waarbij een aantal hormoonwaarden gemeten wordt
  • leeftijd van de moeder

Op grond van deze test kan men de kans op Downsyndroom (trisomie 21) en ook de kans op Patausyndroom (trisomie 13) en Edwardssydroom (trisomie 18) bepalen. De combinatietest kan uitgevoerd worden tussen 11 weken + 4 dagen en 13 weken + 6 dagen. De combinatietest brengt geen extra risico’s mee voor jou en je kindje. Het is erg belangrijk je af te vragen of je in de zwangerschap wilt weten of je een verhoogd risico hebt op afwijkingen bij het kindje en wat je vervolgens met dat gegeven doet: wel of geen vervolgonderzoek om het zeker te weten.

Er wordt op deze manier gekeken of je een ‘normaal risico’ (kans kleiner dan 1:200) of misschien een ‘verhoogd risico’ (kans groter dan 1:200) hebt hierop. Vervolgens komen jullie dan voor de keuze te staan wat je met de uitslag zou willen doen: vervolgonderzoek (NIPT) of niet.

De combinatietest wordt meestal niet vergoed (alleen wanneer er een medische indicatie bestaat), en kost €168,00. De combinatietest wordt uitgevoerd bij Diagnostiek voor U (DvU) of in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ).

Let op: per 1 april 2017 is het mogelijk om te kiezen tussen de combinatietest en de NIPT. De NIPT wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar en kost € 175,00.

Lees meer over de combinatietest op:

www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl

www.deverloskundige.nl

www.rivm.nl

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

Bij dit onderzoek kunnen aangeboren afwijkingen (bijvoorbeeld open rug of grote/ernstige hartafwijking) bij het kindje opgespoord worden. Het onderzoek vindt bij voorkeur plaats tussen 18 en 19 weken maar kan tot 22 weken uitgevoerd worden. In onze praktijk is Karika van Hemert gecertificeerd SEO-echoscopiste. Het onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Kijk hier voor meer informatie over de SEO. Wij informeren je bij ons in de praktijk tijdens een counselingsgesprek over prenatale screening tevens over de SEO, je krijgt dan ook een uitgebreide informatiefolder om door te lezen. Deze is ook te downloaden in een andere taal via de website van het RIVM.

Pagina delen
“Iedere geboorte is een boodschap van liefde, een glimlach naar het leven..”
levenswijsheid